Faceți căutări pe acest blog
miercuri, 31 octombrie 2018
Maramureș, Țara Lăpușului
Maramureș "plai cu flori" este una dintre cele mai frumoase zone ale țării noastre. Obiceiurile și tradițiile sunt păstrate cu sfințenie perpetuându-se de la o generație la alta.
Precum în zona Maramureșului istoric Țara Lăpușului se mândrește și ea cu bisericile de lemn ce se înalță falnice spre cer, ridicând rugile fierbinți în văzduh.
Porțile de lemn străjuiesc semețe curțile țărănești iar pe uliță poți zări în fiecare zi dar mai ales duminica și în sărbători țărani frumos îmbrăcați în straiele locului.
La intrare în Țara Lăpușului in hotarul satului Cernești în Poiana Soarelui dintr-o frumoasă pădure de foioase găsim Muzeul Florean. Expoziție de artă plastică în aer liber prezintă pe o suprafață de aproximativ 40 de hectare numeroase sculpturi.
Semețe sunt si mănăstirile din zonă:
Mănăstirea Rohia cunoscută vatră monahală, casă a monahului de la Rohia N. Steinhardt, ce deține o importantă bibliotecă cu aproximativ 40 000 volume de cărți.
Mănăstirea Rohiița din hotarul satului Boereni atestată documentar prin secolul XVIII-lea
Mănăstirea Șatra din satul Dumbrava, denumită după masivul Șatra Pinti, ctitorie a părintelui Ioan Cosma
Mănăstirea Ruoaia , mănăstire de maici din hotarul satului Lăpuș.
Mănăstirea Breaza din Suciu de Sus, închinată Sfintei Treimi, ctitorită de ieromonahul Florea Mureșanu între cele două întemnițări ale sale.
Munții Țibleș formațiune muntoasă aparținând de lanțului muntos al Carpaților Orientali, cu cel Vârful Bran, având 1.840 m cel mai înalt pisc.
Pe Ţibleş, la cea mai înaltă cotă se află o Sfântă Cruce ridicată și sfințită la sfârșitul lunii august 2014. Monumentul din piatră în formă de Cruce, a fost ridicat în memoria tuturor locuitorilor satelor din județele Maramureș și Bistrița-Năsăud, care s-au jertfit pentru aceste frumoase și binecuvântate meleaguri.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)