Faceți căutări pe acest blog

luni, 19 noiembrie 2018

Iarna în Maramureș

E luni și m-am trezit cu ochii în alb....:)) peste noapte un strat pufos de zăpadă a acoperit gradina ce până ieri era destul de verde. Mai sunt câteva zile până intrăm oficial în luna decembrie, dar gândul deja îmi este la Crăciun cu cozonaci pufoși, mâncăruri alese și desigur vin fiert sau după plac horincă de prune sau altfel de poame.

Gălăgia este de nedescris în casa în dimineața aceasta de la entuziasmul copiilor (că no ,e prima zăpadă din acest sfârșit de an!) și până la vocea apăsată a soțului care fără să vrea dădea indicații pe un ton mai.. .
Chiar și asa gândul meu doar la fursecuri și ciocolată caldă îmi zboară.

Și dacă tot la Crăciun mă gândesc să vă povestesc puțin despre datinile locale poate așa vă vine un dor de copilărie, sau  de Maramureș și da-ți o fugă de sărbători...

Eu vă invit, dar pensiune nu am ...doar dacă doriți să ne vizitați pe noi...


Din fiecare casă nu lipsesc de sărbători supe sau ciorbe ( pentru oaspeții ce țin la siluetă), aperitive cu slănină și cârnați de casă, sarmale, pomana porcului - bucăți suculente de carne și slănină proaspete îmbăiate în unsoare, sărate puțin iar la sfârșit drese cu mujdei de usturoi ,desigur pentru cei care mănâncă carne de porc dacă nu ( mai nou la noi în casa ), aceleași bucăți de carne dar de data aceasta de ton cumpărat desigur de la magazin, piața de peste e cam departe de Maramureș încins în tigaie și mângâiat cu usturoi sau stins cu  bulion, răcituri( piftie, sau aspic), diferite salate și mămăligă sau dacă ești mai pretențios găsești desigur pâine de casă, și colaci sau  mălai( o pâine tradițională în care predomină faina de porumb) etc.

Prăjituri și ... cozonaci mmm....scorțișoară și vanilie, nucă , migdale sau cocos că doar ne mai emancipăm și noi, și desigur vin dar din belșug horincă ... doar în Maramureș se petrece,  nu glumă.

Pe ulițele    satelor dar și la oraș pâlcuri de colindători se succed colindând cele mai frumoase colinde transmise   de la o generație la alta. E bine să fii însoțit , dacă nu vrei să te sperii de ciudatele și uratele măști ale bondrosilor ( colindători mascați).
În ziua de Crăciun  în toate satele se organizează Joc la Sura- pentru a mai da jos din kilograme și tot așa până la Anul nou și Bobotează.

NO... HAI LA MARAMU!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu