Faceți căutări pe acest blog

duminică, 20 ianuarie 2019

Cate unitati de cazare accesibile persoanelor cu dizabilitati sunt in Romania?


    Desi ma simteam descurajata in legatura cu proiectul "Calatorim cu roti" , obosisem sa trimit mesaje si sa primesc cel mult  incurajari , de cele mai multe ori aveam senzatia unor greseli pe care le comit sau faptul ca nu comunic suficient de explicit ce doresc sa fac.
 Probabil prin interventie superioara sau pur si simplu prin bunatatea redactorilor revistei Horeca am reusit sa scriu un articol in care prezint intamplari cu care m-am confrunfrutat in decursul celor sapte ani de cand sunt imobilizata in scaun cu rotile.

http://www.horeca.ro/ospitalitate/5503-cat-de-accesibile-sunt-unitatile-horeca-pentru-persoanele-cu-dizabilitati-motorii.html

Nu stiu cat va prinde sau ce impact va avea asupra modului de gandire din Romania dar un lucru e sigur: nu ne mai putem ascunde dupa deget, fara sa participam activ in viata publica si sociala.
Si inca ceva in disperare de cauza am inceput sa-mi pun intrebari clare:

*Cate unitati de cazare din Romania au cu adevarat camere destinate persoanelor cu dizabilitati?
*Cate unitati de cazare au cel putin intrarea adaptata persoanelor cu handicap locomotor: rampe si usi suficiente de mari pentru a permite accesul?

Zis si facut trebuia sa ma conving de una singura cu ce ma confrunt, dar ce sa fac? De unde sa incep? Ce sa intreb? Cum sa formulez o intrebare la care sa primesc raspunsuri concrete? Asa apare o idee... .

Un sondaj telefonic direct fara a avea timp de reactie cu o intrebare simpla:

"Unitatea dumneavoastra de cazare are o camera destinata persoanelor cu dizabilitati?"

Deschid calculatorul si incep sa fac o lista cu hoteluri, pensiuni de la mine de acasa din Tara Lapusului, din judetul Maramures care este considerat una din atractiile turistice ale tarii.

Dupa o saptamana de apeluri telefonice, ce sa vezi!

 Ramai cu un gust amar: 90% din unitatile de cazare nu au camere destinate persoanelor cu dizabilitati locomotorii, nu au rampe sau alte forme de acces. Desi multe din pensiuni si hoteluri sunt constructii noi . Se pune deci intrebarea: Cum se aplica legea?

Legea 448 din anul 2006 republicata in 2008, spune ca pana la data de 31 decembrie 2007 (articolul 68): "proprietarii de spatii hoteliere au obligatia sa amenajeze cel putin o camera pentru persoanele cu handicap".

In lunile care vor urma o sa revin cu detalii, deoarece voi continua cu intrebarile incomode extinzandu-ma din aproape in aproapre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu