Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 1 august 2020

Ziua 7 - 01.07.2020

Uitasem să vă spun, după scurta noastră vizită la catedrala din Burgos, în drum spre cazare ne oprim la farmacie, aceasta ne spune să încercăm înainte de a merge la medic, un medicament pe care îl folosesc sportivii și pelerinii. Surpriza mea e mare, când observ sustanța activă: ibuprofen îmbunătățit cu arginină, ceea ce face absorția rapidă și eficientă a medicamentului. Seara înainte de culcare Vasi ia o pastila iar spre mirarea noastră, piciorul nu îl mai doare, așa că nu hotărâm să amânăm vizita la medic. Dimineața ia altă pastilă și ne pornim la drum. Ieșirea din Burgos e frumoasă, suntem fericiți că nu plouă și astfel o să putem ajunge la destinație, înainte să fie prea cald.



Am rezervat paturi în albergue municipal Hontana, care își deschisese ușile în aceeași zi. În Hornillos del Camino ne oprim să mâncăm bocadillos și să bem o cafea, e ora 11, albergue de aici nu sunt deschise, dar noi oricum mergem la rezervare. 


Lungi piste de pământ și câmpuri imense de cereale ne dezvăluie puțin câte puțin din renumita mesetă spaniolă. Întălnim puține locuri cu umbră, dar cel puțin nu îl mai doare piciorul pe Vasi. Până la Hontana traversăm două porțiuni lungi și singuratice de mesetă, ultima parte conține o porțiune mai accentuată și pietroasă, care ne dă bătăi de cap. 






Totuși, suntem bucuroși pentru că vorbim cu doamna de la albergue, pentru confirmarea rezervării, aflăm că în aceeași zi va ajunge și renumita mochilla de la luz (în hontană). 
Înainte să plecăm din România vorbim cu unul din organizatorii a proiectul de comemorare a victimelor de Covid-19, dacă ne-am putea alătura și noi proiectului: de a duce o bucățică din drum mochilla ca omagiu adus tuturor victimelor din lumea întreagă, uitasem de proiect deoarece începuse înaintea plecării noastre din România și nu credeam că îi vom ajunge din urmă. Așadar în veselia noastra credeam că mai avem o șansă să ne alăturăm proiectului. 
Coborârea la Hontana a supra solicitat piciorul lui Vasi, fiind pentru mine și bicicletă o porțiune foarte periculoasă, pietriile, pietrișul și șanțurile de pe drumul agricol făceau din bicicleta mea o adevărată sanie, ce nu prea o puteam controla nici măcar cu frânele de pe roțile de la cărucior. Vasi se vede nevoit să se opună mișcării pentru a nu o lua la vale. Am avut emoții mari și eram foarte speriată, dar măcar se vedea localitatea și știam că am terminat deja, dar nici nu bănuiam ce urma. 
Ajungem foarte obosiți la albergue, făcusem totuși 31,5 km pe o căldură sufocantă, e ora 14. În albergue vedem doi bărbați care intră și ies fără măști, după ușile larg deschise erau două doamne ce vorbeau între ele, fără măști sau alte metode de siguranță contra virusului, eu în stradă, iar Vasi vrea să intre pe ușa de lemn pentru a lăsa bagajul din spate și pentru aș pune masca, când deodată una din doamne începe să țipe și să îl împingă pe Vasi afară din ușă pe stradă. Nu înțelegeam ce se întâmpla, printre țipete ne spune că nu avem măști și că poate suntem infectați, să plecăm de acolo că nu avem rezervare. Consternați nu știam ce se întâmplă și ce să facem, așa că pun mâna pe telefon și sun la numărul la care făcusem rezervarea, răspunde un domn, mă prezint și întreb de ce nu am fost primiți dacă avem rezervare, îmi spune că nu aveam măști, dar nici ei nu purtau. Începe iar să amenințe, la care eu nu pot să mă rabd și îi spun că nu o să rămână așa, iar fapta lor e de denunțat, după care închid telefonul. Obosiți cum eram, apă nu aveam, dar nici nu aveam de unde cumpăra, ne odihnim câteva momente pe o bancă mai jos de albergue și pornim din nou la drum.
La ieșirea din Hontana găsim o piscină deschisă, de unde ne luăm o apă și o cola, ținem șoseaua spre Castrojeriz, pentru că pe marginea drumului erau copaci imenși și nu era umbră, mergem vreo 5 km, când în spatele nostru oprește o mașină de poliție (guardia civil). Ne legitimează și între timp ne spun că doamna de la albergue din Hontana a chemat poliția pentru că am încercat să intrăm în albergue fără măști și ne întreabă ce s-a întâmplat. Noi îi spunem că deși aveam rezervare, ea nu voia să ne primească, nu înțelegeam de ce așa că am plecat de acolo. După ce ne-au fost verificate actele atât de România, cât și de Spania (aveam de mai bine de 15 ani NIE) ne întreabă politicos dacă vrem să denunțăm albergue sau doamna de la albergue la protecția consumatorului, pentru că ei personal văzuseră că aveam rezervare. Eu îi spun că nu doresc, iar ni se înapoiază actele și primim un călduros buen Camino. 


Pornim spre Catrojeriz, deși nu aveam cazare, la albergue municipal ne spun că deși sunt deschiși nu primesc pelerini, așa că mai căutăm. Găsim loc într-un hotel eram singuri în tot hotel, așa că ne odihnim restul zilei. Cu toate și bune și rele se mai încheie o zi. 






joi, 30 iulie 2020

Ziua 6 - 30.06.2020

Pe Vasi îl doare din ce în ce mai tare piciorul, pornim în jurul orei 6 dimineața, cu chiu cu vai ajungem la Belorado, la prânz. 




Hotărâm să mergem la Burgos cu autobuzul să îl vadă un medic și să se odihnească, dar și pentru că nu am găsit cazare. Ne așezăm la o masă și fără să ne gândim prea mult cumpărăm bocadillos și cafe con leche pentru a aștepta autobuzul. 



La ora 15 după-amiaza, autobuzul deși figura ca adaptat pentru persoanele cu dizabilități, rampa de acces nu era funcțională. Ajungem la Burgos, un sentiment de parcă am fi acasă ne cuprinde și ne încălzeste sufletul cu mult înainte de a intra în oraș.








Din cauza faptului că deja era târziu Vasi hotărăște să amâne vizita la doctor așa că facem o vizită scurtă la catedrală și ne aprovizionăm cu mâncare și ne odihnim la hotel (niciun albergue nu sunt deschise). 







Dormim foarte rău, nu știu dacă din cauza oboselii sau a căldurii, la un moment dat în noapte o furtună se dezlănțuie zgomotos deasupra orașului, mă apucă groaza la gândul că va trebui să mergem prin ploaie, dar nu a fost așa, o zi superbă începe!

marți, 28 iulie 2020

Ziua 5 - 29.06.2020

E beznă, pornim dis de dimineață din Najerra, dar reușim cumva să ne pierdem iar la ieșirea din localitate este o deviație spre Azofra și noi eram convinși, deși ne uitasem înainte să plecăm, că nu trebuie să intrăm în acea localitate. Bineînțeles că am ajuns să înconjurăm câțiva kilometri. Etapa este una destul de ușoară cu drumuri de pământ și pietriș, dar în unele locuri drumurile au fost asfaltate sau betonate. 


Nu eram necăjiți pentru acei km în plus, deoarece era o binecuvântare să vezi câmpuri întregi cu vii, deși în unele locuri culturile de cereale înlocuiesc treptat viile. Eram destul de liniștiți deși nu am mai văzut semnele distinctive ale Camino de ceva timp, începem să căutăm pe internet unde suntem de fapt, problema era semnalul prost. Pentru a ne putea întoarce pe traseu luăm direcția Santo Domingo de la Calzada, iar într-un sfârșit ajungem, fără prea mult efort. 




Este plăcut să vezi cum oamenii de pe șosea, deși nu era prea circulată, ne salută sau chiar se opresc pentru a vorbi cu noi, un sentiment încurajator și înălțător ce îți încălzea inima și te făce să nu te mai simți așa singur. În Santo Domingo de la Calzada albergue sunt închise, iar pensiuni sub 50 de euro nu am găsit (atât am hotărât că ar fi bugetul maxim), așa că am mers mai departe.


Ajungem Redecilla del Camino, aici un singur patron de albergue ne răspunde la telefon. Albergue Essentia, un loc unde gluma e la ea acasa, muzica și voia bună se îmbină perfect cu mâncarea gătită în casă. 
Prea multă fericire într-o poză nu avea cum să iasă perfect

Cu sufletul mai lejer si cu stomacurile pline ne odihnim până ziua următoare...

duminică, 26 iulie 2020

Ziua 4 - 28.06.2020

    Pornim din Logroño în jur de 6:30. Traseul de ieșire din oraș trece printr-un parc frumos, păcat că se amenaja o parte din alei și nu l-am putut să îl vedem în toată splendoarea, deși am reușit să ne întâlnim cu un mic prieten, al cărei poze v-o las mai jos, ca să vă bucurați și voi de ea. Parcul găzduiește o stație de cercetare biologică ce studiază ecosistemul din jurul lacului Grajera.
Traseul

Micul prieten


    În continuare drumul trece prin văi largi, câmpuri largi pline de vii și presărate cu o multitudine de bodegi, păcat că erau închise și nu am putut degusta un păhărel de vin, dealuri domoale, culminând cu două urcușuri mai accentuate: El Alto de la Grajera și El Alto de San Anton. 
Născut pe Camino

Născut pe Camino

Născut pe Camino



    Unicul inconvenient al acestei etape, dacă mă lăsați să mă exprim așa, este prezența autostrăzii A12, care ne însoțește pe numeroase porțiuni ale traseului. 




    Ajungem cu bine la Najera, încă de la orele dimineții am căutat cazare în micile pauze pe care le făceam, singurul albergue privat deschis din Najera, nu voia să ne dea paturi în albergue propiu zis, ci doar cameră privată din cauza restricțiilor Covid-19. Reușim cu greu să urcăm cele 26 de trepte până la așa zisă cameră, dar ce să vezi camera nu avea baie, iar băile comune erau impracticabile: uși înguste, cabine de duș și mai înguste, așa că în aceste condiții apelăm la un nivel înalt de igienă: șervețelele umede. Mâncăm conserve de linte reci, din singurul magazin deschis (era duminică iar noi pierdusem șirul zilelor și astfel rămăsesm fără mâncare) și tortilla de patatas de la un bar învecinat, pentru că nu putem folosi bucătăria să le încălzim, o altă măsură de siguranță Covid-19. 
    

    Dar desigur suntem bucuroși și recunoscători că avem unde să dormim. Ah, da uitasem să vă zic eram singurii pelerini din albergue. O altă zi se incheie...